30. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Tom kha gai polévka je tradiční thajské jídlo, které tě svými chutěmi zavede na vzdálené pláže Asie. Tato bohatá a aromatická polévka je připravovaná ze slepičího masa, zázvoru, kokosového mléka a exotického koření, jako je citronová tráva a galangal. Své chuťové pohárky si přijdou na své milovníci kořeněných jídel, ale i ti, kteří preferují jemnější chuti. Vyzkoušejte přípravu této polévky a dopřejte si skvělou exotickou lahůdku přímo z vaší vlastní kuchyně.
Suroviny
- 400 ml kokosového mléka
- 200 ml kuřecího vývaru
- 300 g kuřecího masa (nakrájeného na kousky)
- 100 g žampiónů (nakrájených na plátky)
- 1 střední cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 cm kousky čerstvé galangy (nahrubo pokrájené)
- 2 keříčky citronové trávy (jen bílá část, nasekaná)
- 2-3 červené chilli papričky (nasekané, podle chuti)
- 4-5 listů limetového stromu nebo kafírového listu (nakrájených na proužky)
- 2 lžičky rybí omáčky
- 2 lžičky cukru
- Čerstvá koriandrová nať na ozdobení
- Sůl na dochucení
Postup
- Do hrnce nalijte kokosové mléko a kuřecí vývar. Přiveďte k varu.
- Přidejte nakrájené kuřecí maso, žampióny, cibuli, česnek, galangu, citronovou trávu, chilli papričky a limetové listy.
- Vše vařte na středním plameni asi 15-20 minut, dokud nejsou suroviny měkké.
- Přidejte rybí omáčku a cukr. Dochutíme solí podle potřeby.
- Polévku nechte vařit dalších 5 minut.
- Servírujte horké a ozdobte čerstvou koriandrovou natí.