29. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Pečené kuře Provençal je skvělý recept, který vám přinese chuť Francie přímo do vaší kuchyně. Kuřecí maso se kombinuje s aromatickými bylinkami, česnekem a olivovým olejem, což vytváří bohatou a osvěžující chuť. Toto pokrm je perfektní volbou pro rodinný oběd nebo večeři, kterou si můžete vychutnat po celý rok. Své hosty určitě nadchne kombinace teplé pečené kuřecí kůrky a jemného a šťavnatého masa. Vyzkoušejte tento recept a okořeňte svůj jídelníček francouzskými příchutěmi.
Pečené kuře Provençal
Suroviny:
- 1 kuře, rozdělené na kousky
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Šťáva z 1 citronu
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky
- 150 ml bílého vína
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte olivový olej, česnek, tymián, rozmarýn a citronovou šťávu v míse.
- Připravenou marinádou potřete kousky kuřete. Nechte marinovat alespoň 30 minut v ledničce.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Vhodnou pekáček vymažte trochou olivového oleje a rozložte na něj nakrájenou cibuli a rajčata.
- Nakládané kousky kuřete položte na cibuli a rajčata v pekáčku.
- Přilijte bílé víno do pekáčku.
- Pokapejte kuře olivovým olejem a posolte a opepřete podle chuti.
- Pečte v předehřáté troubě asi 45-60 minut, dokud kuře není propečené a kůrka nezíská zlatohnědou barvu.