29. 12. 2023
Autor: Michaela Srncová
Baklažánový Tajine s olivami
zdroj: Recepty 24/7

Baklažánový Tajine s olivami je lahodný a zdravý recept, který vás přenese do Orientu. V této jednoduché a chutné variantě tajinu se kombinuje směs křehkých baklažánů, plných chuti oliv a aromatických bylinek. Recept je nejen plný vitamínů a minerálů, ale také vhodný pro vegetariány a vegany. Připravte si tento jednoduchý a exotický pokrm a pochutnejte si na jeho unikátní kombinaci chutí.

Suroviny:

  • 1 velký baklažán
  • 1 cibule
  • 2 papriky
  • 3 rajčata
  • 100 g oliv (zelené nebo černé)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kari koření
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve nakrájejte baklažán na kolečka tloušťky přibližně 1 cm. Na pánvi rozehřejte olivový olej a smažte baklažánová kolečka po obou stranách, dokud nezezlátnou. Poté je odložte stranou.
  2. Na stejné pánvi osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte na kostky nakrájené papriky a rajčata. Smažte, dokud se zelenina nerozloučí.
  3. Přidejte kmín, kurkumu, koriandr a kari koření. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
  4. Přidejte olivy a osmažená baklažánová kolečka. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru.
  5. Přiklopte pokličkou a nechte tajine vařit na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud se všechny chutě spojí a zelenina zjemní.
  6. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou nebo koriandrem a podávejte s čerstvým chlebem nebo kuskusem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *