29. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na pečenou kachnu s pomerančovou omáčkou je jednoduchý a chutný. Kachna je pečená s křupavou kůží a její maso je šťavnaté a lahodné. Pomerančová omáčka dodá tomuto pokrmu osvěžující a sladkou chuť. Vyzkoušejte tento recept a překvapte své hosty výjimečným jídlem plným lahodných chutí.
Suroviny
- 1 kachna (2-3 kg)
- 2 pomeranče
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce medu
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- olej na potření
Postup
- Kachnu opláchněte a osušte papírovým ubrouskem. Vnitřek i vnějšek jemně osolte a opepřete.
- Pomeranče omyjte, oškrábejte a nakrájejte na kolečka.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Ve větším hrnci zahřejte olej a na něm osmahněte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte hořčici, med, tymián, majoránku a kmín. Vše promíchejte.
- Kachnu vnitřně i zevně potřete připravenou směsí koření.
- Vnitřek kachny naplňte kolečky pomerančů.
- Kachnu přeneste na pekáč a přelijte ji vodou. Přikryjte a pečte při teplotě 180 °C po dobu 2-3 hodiny, případně dokud nebude maso měkké.
- Během pečení kachnu každých 30 minut obracíme, aby se nám nezačala spalovat.
- Při servírování můžeme kachnu polít pomerančovou omáčkou.
- Přílohou se hodí červené zelí a bramborový knedlík.