28. 12. 2023
Autor: Veronika Seidlová
Celozrnný veganský chléb
zdroj: Recepty 24/7

Tento recept na celozrnný veganský chléb je ideální pro všechny, kteří chtějí užívat zdravou a chutnou alternativu k běžnému chlebu. Chléb je vyroben z celozrnné mouky a bez použití živočišných produktů, což ho činí skvělou volbou pro vegany nebo ty, kteří preferují rostlinnou stravu. Jeho chuť je vynikající a textura skvělá – je lehce vláčný uvnitř, avšak křupavý na povrchu. S tímto receptem na celozrnný veganský chléb si můžete vychutnat zdravý a výživný chléb plný vlákniny a omega-3 mastných kyselin.

Suroviny

  • 450 g celozrnné mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 300 ml teplé vody

Postup

  1. V misce smíchejte mouku, droždí a sůl.
  2. Přidejte javorový sirup a postupně přilévejte teplou vodu. Míchejte, dokud se nevytvoří tuhé těsto.
  3. Přendejte těsto na pomoučenou plochu a hněťte ho asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
  4. Přendejte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  5. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  6. Těsto zpracujte do požadovaného tvaru a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Přikryjte a nechte chléb ještě asi 20 minut kynout.
  8. Vložte chléb do předehřáté trouby a pečte ho asi 30 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu a nezní dutě, když jej poklepete na spodní stranu.
  9. Nechte chléb vychladnout na mřížce před krájením.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *