28. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
Sushi pro začátečníky.
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte jednoduchý recept na sushi pro začátečníky? Připravte si tento dokonalý návod k vytvoření lahodného jídla, které vás zaujme svým zdravým složením a vynikající chutí. Naučíte se, jak správně připravit rýži, jak sestavit rolky a jak správně použít suši příslušenství. Nechte se vést naším jednoduchým a srozumitelným postupem a začněte svou cestu do světa sushi!

Suroviny

  • 200g sušeného rýže na sushi
  • 330ml vody
  • 50ml rýžového octa
  • 20g cukru
  • 5g soli
  • nori (sušené mořské řasy)
  • ryby (losos, tuňák, okoun) nebo tofu (pro vegany)
  • avokádo
  • okurky
  • wasabi
  • sojová omáčka
  • sezamová semínka (volitelné)

Postup

  1. Rýži důkladně opláchněte ve studené vodě, dokud voda nevyteče čistá.
  2. Připravte si rýžový nálev smícháním octa, cukru a soli ve vhodné nádobě. Nechte cukr a sůl dobře rozpustit.
  3. Uvařte si rýži dle pokynů na obalu. Nechte ji pak asi 10 minut vychladnout.
  4. Postupně přidávejte rýžový nálev k uvařené rýži a smíchejte je širokým dřevěným nebo plastovým náčiním. Opatrností při míchání si zachovejte, abyste nepoškodili rýži.
  5. Na bambusovou rohožku nebo na speciální válce (Makisu) položte list nori s matnou stranou nahoru na rohožku.
  6. Vlhkýma rukama si opláchnutými v roztoku octa udělejte malou kouličku rýže a přiklopte ji na nori. Rozetřete ji na nori, nechávejte 1 cm okraj.
  7. Na spodní třetinu nori položte proužek filetu ryby nebo tofu, plátek avokáda a okurky.
  8. Pomocí rohožky zakroužte z válečku a lehce přitlačte.
  9. Pokud chcete, posypeme sezamovými semínky.
  10. Sushi nakrájejte na plátky před krájením potřete nůž olejem, abyste dokázali krájet sushi bez problémů.
  11. Sushi podávejte s dresinkem z wasabi a sojovou omáčkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *