28. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte jednoduchý recept na sushi pro začátečníky? Připravte si tento dokonalý návod k vytvoření lahodného jídla, které vás zaujme svým zdravým složením a vynikající chutí. Naučíte se, jak správně připravit rýži, jak sestavit rolky a jak správně použít suši příslušenství. Nechte se vést naším jednoduchým a srozumitelným postupem a začněte svou cestu do světa sushi!
Suroviny
- 200g sušeného rýže na sushi
- 330ml vody
- 50ml rýžového octa
- 20g cukru
- 5g soli
- nori (sušené mořské řasy)
- ryby (losos, tuňák, okoun) nebo tofu (pro vegany)
- avokádo
- okurky
- wasabi
- sojová omáčka
- sezamová semínka (volitelné)
Postup
- Rýži důkladně opláchněte ve studené vodě, dokud voda nevyteče čistá.
- Připravte si rýžový nálev smícháním octa, cukru a soli ve vhodné nádobě. Nechte cukr a sůl dobře rozpustit.
- Uvařte si rýži dle pokynů na obalu. Nechte ji pak asi 10 minut vychladnout.
- Postupně přidávejte rýžový nálev k uvařené rýži a smíchejte je širokým dřevěným nebo plastovým náčiním. Opatrností při míchání si zachovejte, abyste nepoškodili rýži.
- Na bambusovou rohožku nebo na speciální válce (Makisu) položte list nori s matnou stranou nahoru na rohožku.
- Vlhkýma rukama si opláchnutými v roztoku octa udělejte malou kouličku rýže a přiklopte ji na nori. Rozetřete ji na nori, nechávejte 1 cm okraj.
- Na spodní třetinu nori položte proužek filetu ryby nebo tofu, plátek avokáda a okurky.
- Pomocí rohožky zakroužte z válečku a lehce přitlačte.
- Pokud chcete, posypeme sezamovými semínky.
- Sushi nakrájejte na plátky před krájením potřete nůž olejem, abyste dokázali krájet sushi bez problémů.
- Sushi podávejte s dresinkem z wasabi a sojovou omáčkou.