28. 12. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný a svěží bagdádský dort s pistáciemi je dokonalá sladká lahůdka pro každou příležitost. Hladký dortový korpus, plněný bohatou pistácieovou náplní a potažený jemnou pistáciovou polevou, se rozpouští na jazyku. S lahodným a exotickým aroma pistácie a křupavými kousky oříšků, tento dort rozhodně potěší vaše chuťové buňky. Perfektní pro oslavy nebo jen jako sladká pochoutka pro sebe. Vyzkoušejte tento recept a připravte si jedinečný bagdádský dort s pistáciemi plný bohaté chuti a textury.
Suroviny
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 100 g jemně mletých pistácií
- 150 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 125 ml mléka
- 125 ml oleje
- šťáva z 1 citronu
Postup
- Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud nezískáte pěnivou a světlou hmotu.
- Přidejte pistácie a důkladně promíchejte.
- V další míse smíchejte mouku s práškem do pečiva.
- Přidejte moučnou směs postupně do hmoty s vejci a cukrem.
- Přidejte mléko, olej a citronovou šťávu a znovu promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy.
- Pečte při 180 stupních Celsia asi 40-45 minut, nebo dokud dort nevyroste a nezezlátne na povrchu.
- Nechejte dort vychladnout, poté jej můžete ozdobit pistáciemi a servírovat.