28. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
Korejský kimchi
zdroj: Recepty 24/7

Korejský kimchi je tradiční fermentované jídlo plné chuti a zdravých probiotik. Tento populární korejský recept kombinuje čerstvé zeleniny, jako je zelí a ředkvičky, s pikantními omáčkami a kořením. Kimchi je bohatý na vitamíny a minerály a má detoxikační a imunitní posilující vlastnosti. Naučte se, jak připravit vlastní domácí kimchi a užívat si jeho lahodnou kyselou chuť a zdravotní výhody.

Suroviny

  • 1 hlávka čínského zelí
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 pomeranč
  • 1 jablko
  • 4 lžíce soli
  • 2 lžíce červené papriky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžičky mletého zázvoru

Postup

  1. Omyjte a nakrájejte čínské zelí na menší kusy.
  2. Nasypte zelí do velké mísy a posolte ho. Nechte ho odpočívat a louhovat asi 2 hodiny.
  3. Mezitím oloupejte a nastrouhejte mrkev.
  4. Přidejte mrkev do mísy s louhujícím se zelím.
  5. Olejte ruce a důkladně promíchejte zelí s mrkví. Nechte odpočívat další hodinu.
  6. Vypusťte vodu z louhujícího se zelí s mrkví a dobře opláchněte.
  7. Přesuňte je do nové mísy.
  8. Oškrábejte a nastrouhejte jablko.
  9. Oloupejte cibuli a česnek, nasekejte je a přidejte k zelí s mrkví.
  10. Vyždímejte šťávu z pomeranče a přidejte ji do mísy.
  11. Přidejte také červenou papriku, cukr, rybí omáčku, sezamový olej a zázvor.
  12. Důkladně vše promíchejte, ať jsou suroviny dobře smíchané.
  13. Přesuňte kimchi do sklenic nebo nádob a nechte ho zrát při pokojové teplotě 1-2 dny.
  14. Pak ho uchovejte v chladničce, kde dozrává a můžete ho konzumovat po dobu několika týdnů.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *