28. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Korejský kimchi je tradiční fermentované jídlo plné chuti a zdravých probiotik. Tento populární korejský recept kombinuje čerstvé zeleniny, jako je zelí a ředkvičky, s pikantními omáčkami a kořením. Kimchi je bohatý na vitamíny a minerály a má detoxikační a imunitní posilující vlastnosti. Naučte se, jak připravit vlastní domácí kimchi a užívat si jeho lahodnou kyselou chuť a zdravotní výhody.
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 pomeranč
- 1 jablko
- 4 lžíce soli
- 2 lžíce červené papriky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžičky mletého zázvoru
Postup
- Omyjte a nakrájejte čínské zelí na menší kusy.
- Nasypte zelí do velké mísy a posolte ho. Nechte ho odpočívat a louhovat asi 2 hodiny.
- Mezitím oloupejte a nastrouhejte mrkev.
- Přidejte mrkev do mísy s louhujícím se zelím.
- Olejte ruce a důkladně promíchejte zelí s mrkví. Nechte odpočívat další hodinu.
- Vypusťte vodu z louhujícího se zelí s mrkví a dobře opláchněte.
- Přesuňte je do nové mísy.
- Oškrábejte a nastrouhejte jablko.
- Oloupejte cibuli a česnek, nasekejte je a přidejte k zelí s mrkví.
- Vyždímejte šťávu z pomeranče a přidejte ji do mísy.
- Přidejte také červenou papriku, cukr, rybí omáčku, sezamový olej a zázvor.
- Důkladně vše promíchejte, ať jsou suroviny dobře smíchané.
- Přesuňte kimchi do sklenic nebo nádob a nechte ho zrát při pokojové teplotě 1-2 dny.
- Pak ho uchovejte v chladničce, kde dozrává a můžete ho konzumovat po dobu několika týdnů.