27. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Phở – tradiční vietnamská polévka plná překvapivých chutí a exotických vůní. Toto lahodné jídlo je bohaté na čerstvé bylinky, vývar z masových či zeleninových ingrediencí a nudlovou základnu. Připravte si autentickou Phở doma a zkuste své chuťové pohárky zahrnout do této osvěžující vietnamské speciality plné umami. Objevte nové gastronomické dobrodružství s touto chutnou a zdravou tradiční vietnamskou specialitou.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (použít můžete roštěnec, líčka nebo nízký plátek)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 malá cibule
- 4 hřebíčky
- 1 lžička celých koriandrových semínek
- 1 lžička mletého skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžíce cukru (použijte trstinový nebo palmový)
- 400 g rýžových nudlí
- 1 svazek čerstvé máty
- 1 svazek koriandru
- 1 lime (můžete použít i citron)
- 1 chilli paprička (pokud máte rádi pálivé)
- Bean sprouts (klíčky fazolí)
Postup
- V hrnci nebo hrnci s tlakovým pokličkou rozpusťte cukr, přidejte cibuli, hřebíček, koriandr a smažte na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí a cibule nezezlátne.
- Přidejte maso a smažte ho z každé strany, dokud se nezrůžoví.
- Do hrnce přidejte rybí omáčku, skořici, zázvor, kmín, černý pepř a zalijte 2 litry vody.
- Uzavřete pokličku hrnce a vařte na mírném ohni 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne. Můžete použít i tlakový hrnec a uvařit maso rychleji.
- Po uvaření maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na tenké plátky nebo nudličky.
- Vývar sceďte a přelijte zpět do hrnce.
- Do osolené vody uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu. Po uvaření sceděte.
- Do hotového vývaru přidejte vařené nudle a nechte chvíli prohřát.
- Phở podávejte v hlubokých miskách. Na každou porci přidejte nakrájené maso.
- Na stůl připravte talířek s čerstvou mátou, koriandrem, lime, chilli papričkou a klíčky fazolí. Každý si může do své polévky přidat podle chuti.