26. 12. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na pečenou husu s knedlíky je pochoutka pro všechny milovníky klasické české kuchyně. Pečená husa je šťavnatá a chuťově bohatá, doplněná tradičními houskovými knedlíky, které jsou zaručeným hitm. S tímto receptem vytvoříte jedinečné a lahodné jídlo, které potěší celou rodinu i přátele. Pokud hledáte výborný recept na pečenou husu s perfektním přílohou, nemůžete si nechat ujít tento klasický pokrm české kuchyně.
Pečená husa s knedlíky
Suroviny
- 1 husa (cca 3-4 kg)
- sůl
- pepř
- kmín
- 2 stroužky česneku
- 500 g houskových knedlíků
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- sůl
- mouka (při přípravě těsta)
- 50 g másla
- 100 ml vývaru nebo vody
Postup
- Husu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Následně ji několikrát propíchneme na prsou a stehnech jemným jehlátkem nebo vidličkou.
- Připravíme směs ze soli, pepře a kmínu (poměr podle chuti) a smícháme s prolisovaným česnekem. Touto směsí ořízneme husu ze všech stran.
- Husu necháme odpočinout v chladu po dobu 2-3 hodin, ideálně přes noc, aby ochutnala koření.
- Před pečením husu vložíme na pekáček a podlijeme vývarem nebo vodou. Přikryjeme alobalem nebo pekáčem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu cca 2-3 hodiny, případně déle, dokud nebude masa měkká a šťavnatá.
- Během pečení pravidelně podléváme vlastním výpekem.
- Mezitím připravíme houskové knedlíky. Smícháme mléko, vejce a sůl a postupně vmícháme mouku, dokud nevznikne tuhé těsto.
- Z těsta utvoříme knedlíky, které povaříme ve slané vodě podle obvyklého postupu.
- Po uvaření knedlíků je scedíme a na pánvi rozpustíme máslo. Knedlíky orestujeme na másle z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Pečenou husu vyndáme z trouby a necháme pár minut odpočinout. Poté ji rozdělíme na porce a podáváme s opečenými knedlíky.
- Jako příloha se hodí i červené zelí nebo brambory.