25. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
Sicilská caponata
zdroj: Recepty 24/7

Sicilská caponata je slavný sicilský předkrm s rajčaty, baklažánem, cibulí a olivami. Tento tradiční sicilský recept je perfektní kombinací sladkého, slaného, kyselého a hořkého. Doporučujeme servírovat caponatu jako předkrm nebo jako přílohu k masu či rybám. Připravte si tento autentický sicilský pokrm a okusíte lahůdku bohatou na chutě a vůně.

Suroviny

  • 1 větší baklažán
  • 2 středně velké lileky
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g rajčat (můžete použít i rajčatový protlak)
  • 60 g zelených oliv bez pecek
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce cukru
  • Extra panenský olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Sůl

Postup

  1. Nejprve si připravte zeleninu. Omyjte baklažán, lilek, papriky a cibuli. Nakrájejte je na menší kousky.
  2. Na pánvi rozpálte trochu olivového oleje a osmažte nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  3. Přidejte nakrájený baklažán a lilek a smažte je, dokud se lehce nezarumění. Poté přidejte nakrájené papriky a smažte je spolu s ostatní zeleninou, dokud nezměknou.
  4. Přidejte rajčata (nebo rajčatový protlak) spolu s kaparami, olivami, octem a cukrem.
  5. Pokud je caponata příliš suchá, můžete přidat trochu vody. Osolte a opepřete podle chuti.
  6. Nechejte caponatu povařit při nízké teplotě asi 15-20 minut nebo dokud není zelenina měkká.
  7. Hotovou caponatu podávejte teplou nebo studenou s kousky čerstvé bagety nebo bruschettou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *