25. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Sicilská caponata je slavný sicilský předkrm s rajčaty, baklažánem, cibulí a olivami. Tento tradiční sicilský recept je perfektní kombinací sladkého, slaného, kyselého a hořkého. Doporučujeme servírovat caponatu jako předkrm nebo jako přílohu k masu či rybám. Připravte si tento autentický sicilský pokrm a okusíte lahůdku bohatou na chutě a vůně.
Suroviny
- 1 větší baklažán
- 2 středně velké lileky
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g rajčat (můžete použít i rajčatový protlak)
- 60 g zelených oliv bez pecek
- 2 lžíce kaparů
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce cukru
- Extra panenský olivový olej
- Sůl a pepř
- Sůl
Postup
- Nejprve si připravte zeleninu. Omyjte baklažán, lilek, papriky a cibuli. Nakrájejte je na menší kousky.
- Na pánvi rozpálte trochu olivového oleje a osmažte nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájený baklažán a lilek a smažte je, dokud se lehce nezarumění. Poté přidejte nakrájené papriky a smažte je spolu s ostatní zeleninou, dokud nezměknou.
- Přidejte rajčata (nebo rajčatový protlak) spolu s kaparami, olivami, octem a cukrem.
- Pokud je caponata příliš suchá, můžete přidat trochu vody. Osolte a opepřete podle chuti.
- Nechejte caponatu povařit při nízké teplotě asi 15-20 minut nebo dokud není zelenina měkká.
- Hotovou caponatu podávejte teplou nebo studenou s kousky čerstvé bagety nebo bruschettou.