25. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
Bakso – indonéská polévka se žvýkacími kuličkami
zdroj: Recepty 24/7

Bakso – autentická indonéská polévka s chuťově bohatými žvýkacími kuličkami. Tato tradicionální indonéská specialita je vyrobena z mletého masa, které je smícháno s různými druhy koření a vytvarováno do kuliček. V polévce se kuličky vaří spolu s čerstvou zeleninou a dochucují se silným omáčkou na bázi sójového a rybího vývaru. Bakso je oblíbeným jídlem po celé Indonésii a je oblíbené mezi milovníky exotické kuchyně. Vyzkoušejte tuto ochucenou polévku plnou výrazných chutí a přenesete se na gastronomickou cestu do indonéských uliček.

Suroviny

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 středně velké brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kari koření
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g těstovin (ideálně rýžového pudinku)
  • 1 l masového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • mungo klíčky (na ozdobu)
  • 1 lžička chilli papriček (nasekané)
  • 1 lžička koriandru (nasekaného)
  • 1 lžička plnotučného mléka

Postup

  1. Nastrouhejte brambory na velkým struhadlem a vymačkejte česnek.
  2. Smíchejte mleté hovězí maso, nastrouhané brambory, česnek, olej, sójovou omáčku, kari koření, pepř a sůl dohromady v míse.
  3. Vytvarujte z této směsi malé kuličky o velikosti ořechu.
  4. Položte kuličky na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu 30 minut, dokud nejsou zlatavé a pevné.
  5. Připravte těstoviny podle návodu na obalu.
  6. Slijte vařící vodu z těstovin a nalejte studenou vodou přes ně, aby přestaly vařit.
  7. Uvařte masový vývar v hrnci.
  8. Do vývaru přidejte uvařené těstoviny a kuličky.
  9. Vyvařte polévku po dobu 5 minut a ochuťte solí a pepřem podle chuti.
  10. Nalijte polévku do hlubokých talířů a ozdobte mungo klíčky, nasekané chilli papričky a koriandr.
  11. Podávejte s plnotučným mlékem zvlášť.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *