25. 12. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Humus s tahinou je vydatná a lahodná levantinská specialita, která uchvátí vaše chuťové buňky. Tato pochoutka z cizrny a sezamové pasty je nejen plná zdraví prospěšných látek, ale také snadno připravitelná. S jemnou texturou a chuťovou explozí byste na něj neměli zapomenout při oslavách či během večerního relaxu. Dopřejte si kvalitní humus s tahinou a obohaťte svůj jídelníček o jedinečný zážitek plný orientálních chutí.
Suroviny
- 250 g cizrny
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce tahini pasty
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř dle chuti
- mletá paprika a koriandr (jako ozdoba)
Postup
- Cizrnu nechte přes noc namočit ve vodě. Poté ji uvařte do měkka.
- Uvařenou cizrnu slijte a nechte ji vychladnout.
- Do mixéru přidejte cizrnu, olivový olej, tahini pastu, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Mixujte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
- Přidejte podle potřeby vodu (nebo olivový olej), pokud je humus příliš hustý.
- Přelijte humus do misky, posypte mletou paprikou a koriandrem a podávejte s čerstvým pečivem nebo zeleninou.