24. 12. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte dokonalý recept na svíčkovou? Vyzkoušejte naše neodolatelné jídlo, svíčkovou na posteli. Tento tradiční český recept se stane hlavním tahákem na vašem jídelním stole. Zkombinováno s hustou smetanovou omáčkou a podávané s houskovým knedlíkem, je tato svíčková nedílnou součástí české kuchyně. Přidejte do svého jídelníčku chuť, která vás okouzlí!
Suroviny
- 600 g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 200 ml smetany ke šlehání
- 150 g anglické slaniny
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- Majoránka, bobkový list, sůl, pepř
Postup
- Na oleji osmahneme na menší kousky nakrájené cibuli, mrkev a petržel.
- Přidáme na kousky nakrájenou svíčkovou a zprudka opečeme ze všech stran.
- Přidáme na kostky nakrájenou anglickou slaninu a opečeme ji spolu s masem.
- Přilijeme hovězí vývar, přidáme majoránku, bobkový list, sůl a pepř.
- Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké.
- Vyjmeme maso, zeleninu a slaninu z hrnce a necháme odpočinout.
- Z vývaru odstraníme bobkový list a majoránku a rozmixujeme zeleninu na jemnou kaši.
- Přidáme smetanu, mouku, hořčici a citronovou šťávu do zeleninové kaše a dobře promícháme.
- Vrátíme kaši do hrnce s vývarem a jemně povaříme, dokud omáčka nezhoustne.
- Až je omáčka hotová, přidáme zpět nakrájenou svíčkovou a rozehříváme ji v omáčce.
- Svíčkovou podáváme s knedlíky a šťouchanými brambory.