22. 12. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Recept na vepřovou pečeně se šťouchaným zelím je skvělou volbou pro milovníky tradiční české kuchyně. Vepřová pečeně je pečlivě marinovaná ve výběru aromatických koření a podává se s šťouchaným zelím, které je připraveno z kyselého zelí jemně rozmačkaného s bramborami. Tento chutný pokrm je plný sytých chutí a je ideální pro rodinné oslavy i každodenní večeři. S naším jednoduchým receptem na vepřovou pečeně se šťouchaným zelím vám bude chuťový zážitek zaručen!
Suroviny
- 1 kg vepřové pečeně
- 1 hlava bílého zelí
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml vývaru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Pečeni omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky.
- Zelí nakrájíme na tenké proužky a cibule a česnek nakrájíme na drobné kostičky.
- Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidáme nakrájenou pečeni a orestujeme z každé strany, dokud nezezlátne.
- Přidáme sladkou papriku, sůl a pepř a dobře promícháme.
- Přilijeme vývar a necháme povařit, dokud se pečeně nezměkne.
- V menším hrnci osolíme vodu a přivedeme k varu.
- Přidáme nakrájené zelí a vaříme, dokud zelí nezměkne.
- Zelí sceďeme a propasírujeme. Můžeme také přidat malé množství vývaru pro lepší konzistenci.
- Servírujeme vepřovou pečeni s šťouchaným zelím a můžeme přidat bramborovou kaši.