20. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte výjimečný recept na Ratatouille, živoucí klasiku francouzské kuchyně? Naše verze Ratatouille nebo Française je snadno připravitelná a plná bohatých chutí. Tento lahodný pokrm kombinuje čerstvé zeleninové přísady, jako jsou rajčata, baklažán, cukety a papriky, s aromatickými bylinkami a kořením. S nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vlákniny je to skvělá volba pro vegetariány a zdravě stravující se jedince. Nechte se unést francouzskými chutěmi a vytvořte si skvělou Ratatouille nebo Française ve vaší vlastní kuchyni!
Suroviny
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Postup
- Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Přidáme na rozehřátou pánvi a opékáme dozlatova.
- Baklažán a cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme semínek a nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky.
- Do pánve přidáme zbylý olej a přidáme nakrájené baklažán, cuketu a papriky. Osolíme, opepříme a opékáme asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáme rajčata, sušené bylinky a promícháme. Pokračujeme v pečení dalších 5 minut.
- Hotové ratatouille podáváme teplé jako hlavní jídlo nebo přílohu. Můžeme přidat čerstvou bazalku nebo petrželku pro zvýraznění chuti.