19. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Cibulová polévka s květákem je lahodný a zdravý pokrm plný chuti a živin. Tato klasická polévka spojuje bohatou cibulovou chuť s jemným květákem, který dodává do jídla zdravé vlákniny a vitamíny. Naše receptura vám říká, jak jednoduše a rychle připravit tuto příjemnou a sýrovou polévku, která se hodí jak pro každodenní obědy, tak i pro slavnostní příležitosti. Vyzkoušejte naši cibulovou polévku s květákem a nechte se unést její vynikající chutí a vůní.
Suroviny
- 1 střední cibule
- 1 střední květák
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 l vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička majoránky
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Cibuli nakrájíme na tenké plátky a květák rozdělíme na menší růžičky.
- V hrnci zahřejeme olivový olej a přidáme cibuli. Smažíme ji dozlatova.
- Přidáme květák, česnek, tymián a majoránku. Osolíme a opepříme.
- Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu na střední a vaříme asi 20 minut, dokud není květák měkký.
- Hotovou polévku rozmixujeme dohladka pomocí mixéru nebo šťouchadla na brambory.
- Před podáváním můžeme polévku dosolit a dochutit podle potřeby.
- Servírujeme horkou s čerstvým chlebem nebo krutony.