19. 12. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Bylinková boršč s masovými knedlíčky je tradiční ruský recept, který potěší každého milovníka výrazných a chutných jídel. Tato výživná polévka se vyznačuje bohatou a sladce pikantní chutí díky kombinaci bylinek, červené řepy, mrkve a cibule. Masové knedlíčky, které jsou do polévky přidávány, dodávají jí na výživnosti a chuťové pestrosti. Vyzkoušejte tento recept a přineste si kousek ruské kuchyně přímo do vaší kuchyně.
Suroviny
- 400 g hovězího masa
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 1 petrželový kořen
- 1 šťavnatá rajče
- 1 červená paprika
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 4 bobkové listy
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce octa
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 500 ml vývaru
- 200 g krupice
- 2 vejce
- 1 špetka soli
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli.
- Přidejte na kousky nakrájené hovězí maso a opečte ho ze všech stran do zlatova.
- Přidejte na kostky nakrájenou mrkev, brambory, petrželový kořen a červenou papriku. Promíchejte a smažte chvíli spolu s masem.
- Přidejte majoránku, kmín, mletou sladkou papriku a rozdrcené bobkové listy. Podlijte vývarem, přidejte rajče, ocet, cukr a sůl. Dobře promíchejte, přivařte a nechte šťávu zredukovat asi o polovinu.
- Mezitím si připravte masové knedlíčky. Smíchejte krupici s vejci a špetkou soli. Vzniklou směs nechte odpočinout asi 15 minut, poté utvořte malé knedlíčky.
- Knedlíčky vložte do vroucí boršče a vařte je asi 15 minut, nebo dokud nejsou hotové.
- Servírujte boršč posypaný čerstvou bylinkou a podávejte s chlebem.