18. 12. 2023
Autor: Roman Žák
Hovězí bourguignon s houskovými knedlíky
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí bourguignon s houskovými knedlíky je bohaté a chutné francouzské jídlo, které zahřeje nejen vaše srdce, ale i žaludek. Hovězí maso je dlouhodobě dusené v červeném víně a kořeněné aromatickými bylinkami, výsledkem je jemně křehké a lahodné maso, které se rozplývá na jazyku. Houskové knedlíky jsou perfektním doplňkem k tomuto jídlu, jejich nadýchaná a vláčná textura perfektně absorbuje šťávu z bourguignonu. Tento recept je skvělou volbou pro domácí večeři nebo speciální příležitosti, která si zaslouží něco skutečně výjimečného.

Suroviny

  • 600 g hovězího masa na guláš
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 200 g slaniny
  • 400 ml červeného vína
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej na smažení

Postup

  1. Na oleji osmahneme na menší kousky nakrájené hovězí maso, které jsme předtím osolili a opepřili. Maso vyjmeme a na stejném tuku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu.
  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a na plátky nakrájený česnek. Vše společně krátce orestujeme, dokud zelenina lehce změkne.
  3. Přidáme osmahnuté maso zpět do hrnce a zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem. Přidáme rajčatový protlak, tymián a bobkový list. Přisolíme a opepříme dle chuti.
  4. Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni přibližně 2 hodiny, dokud se maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
  5. Mezitím si připravíme houskové knedlíky podle zvoleného receptu.
  6. Hotové hovězí bourguignon podáváme s houskovými knedlíky.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *