18. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte úžasný recept na sushi s čerstvým lososem! Tento jemný a chutný pokrm vám umožní si vychutnat autentickou japonskou kuchyni přímo u vás doma. Sushi rýže je perfektně kombinována s kousky čerstvého lososa, který dodá jídlu příjemnou a lahodnou chuť. Přidejte si kvalitní sójovou omáčku, zázvor a wasabi a zažijte chuťový festival, který si budete pamatovat! Připravte své vlastní sushi s čerstvým lososem a okořeňte svou kulinářskou dovednost!
Suroviny:
- 200g sushi rýže
- 250ml vody
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky cukru
- sůl podle chuti
- 200g čerstvého lososa
- 1 avokádo
- 1 okurka
- 1/2 nori řasy
- sojová omáčka a včerejší zázvor k podávání
Postup:
- Rýži si nejprve důkladně propláchni pod tekoucí vodou. Poté ji dej do hrnce se 250ml vody a přiveď k varu. Jakmile voda začne vřít, nech rýži vařit pod pokličkou na mírném ohni asi 15 minut, dokud nebude měkká a voda se vstřebá.
- V malé misce smíchej rýžový ocet, cukr a sůl, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Po uvaření rýže smíchej ocetovou směs s vařenou rýží a dobře promíchej. Nech vychladnout na pokojovou teplotu.
- Mezitím si připrav avokádo, okurku a lososa. Avokádo nakrájej na tenká proužky, okurku oloupej a nakrájej na tenké plátky a lososa nakrájej na tenké plátky také.
- Na bambusovou rohožku si polož nori řasu a rozprostři na ni vrstvu sushi rýže. Při tom ponechej na horním okraji nori řasy prázdné místo, asi 2 cm široké.
- Nyní na spodní třetinu rýže polož plátky lososa, vedle něho proužky avokáda a vedle avokáda plátky okurky.
- Nakonec použij bambusovou rohožku k tomu, abys srolovala nori řasu s náplní do tvaru rolky. Nohama bambusové rohožky přitom ještě lehce zašpičkuj přebytečnou rýži, aby byla rolka pevnější. Rolku zakulat na stejné délce jako okurka a pak ji povíjníkem přicvíčni.
- Sushi rolku nožem s ostrým a vlhkým listováním na malé rolek, takže na jedné velké rolce vyjde zhruba 8 malých rolek. Pokud ti bude rolka moc držet, opatrně si prsty navlhči vodou a pak jí nakrájej.
- Podávej s sojovou omáčkou a včerejším zázvorem. Dobrou chuť!