17. 12. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Jahodová knedlíková kaše je lahodný a osvěžující dezert z čerstvých jahod a měkkých knedlíků. Tato tradiční česká pochoutka je oblíbená pro svou sladkou chuť a lahodnou texturu. Tento recept vás naučí, jak připravit šťavnatou jahodovou omáčku, která se polévá přes měkké knedlíky. Tato kombinace jahod a knedlíků je prostě neodolatelná a stane se milovanou pochoutkou pro celou rodinu.
Suroviny:
- 500 g jahod
- 250 g hladké mouky
- 50 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 špetka soli
- Vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru moučka
Postup:
- Nejdříve si připravíme těsto na knedlíky. Ve větší míse smícháme mouku, vejce a špetku soli.
- Knedlíkové těsto vypracujeme do hladkého a pružného stavu a necháme ho odpočinout 10 minut.
- Mezitím si jahody umyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Do hrnce přivedeme osolenou vodu k varu.
- Z těsta tvarujeme menší knedlíky, do kterých ukrýjeme jahodovou část.
- Knedlíky vaříme ve varné vodě asi 8-10 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Vyměříme si přibližně kolem 500 ml vody z vroucího hrnce, do které přidáme cukr moučka a vanilkový cukr. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Zbytek vody s knedlíky scedíme a přidáme do hrnce s cukrovým sirupem. Přivedeme k varu a necháme chvíli povařit.
- Nakonec přidáme tvaroh a promícháme, dokud nevznikne krémová a lahodná kaše.
- Servírujeme jahodovou knedlíkovou kaši posypanou cukrem moučkem a ozdobenou čerstvými jahodami.