17. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Fritovaný banán s karamelovou omáčkou je dokonalým dezertem, který přináší sladkou a křupavou chuť. Začněte tím, že obalíte plátky banánu ve vajíčku a hrubých strouhankách a poté je smažte v horkém oleji, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Karamelová omáčka, kterou si připravíte z cukru a smetany, dodá tomuto pokrmu bohatou a sladkou chuť. S tímto jednoduchým a chutným receptem si snadno vytvoříte výjimečný dezert, kterým můžete potěšit své blízké.
Suroviny:
- 2 banány
- 100 gramů hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl
- 100 gramů cukru na karamelovou omáčku
- 50 gramů másla na karamelovou omáčku
- 100 ml smetany na karamelovou omáčku
Postup:
- Nejdříve si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- Ve druhé míse rozšleháme vejce a přidáme mléko a vanilkový extrakt.
- Přilijeme směs s vejcem a mlékem do mísy s moukou a dokonale promícháme, aby nebyly žádné hrudky. Těsto by mělo být hustší konzistence, ale stále tekuté.
- Banány oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka.
- Ve větším hrnci zahřejeme olej na fritování.
- Kolečka banánů ponoříme do těsta a opatrně je vkládáme do horkého oleje. Vaříme asi 2-3 minuty nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé z obou stran.
- Hotové fritované banány vyjmeme z oleje a dáme na papírový ubrus, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Pokud chceme připravit karamelovou omáčku, ve větším hrnci na střední teplotě rozpustíme cukr a necháme ho karamelizovat.
- Po karamelizaci přidáme máslo a smetanu a necháme omáčku vařit ještě asi 2 minuty, aby se všechny ingredience dobře spojily.
- Hotové fritované banány podáváme s karamelovou omáčkou.