16. 12. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Pálivá dýňová polévka – Skvělý recept na pálivou a lahodnou dýňovou polévku jako předkrm nebo hlavní jídlo. Stačí upéct dýni, smíchat s kořením a zázvorem a přidat do husté a krémové směsi. Tento recept je perfektní pro milovníky ostrého jídla a je zvlášť vhodný na podzim, kdy jsou dýně ve velké sezóně. Navíc je polévka plná vitamínů a živin. Vyzkoušejte tento recept ještě dnes a užijte si skvělou chuť dýně s pikantním nádechem!
Suroviny
- 1 dýně, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 cibule, nasekané
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ l vývaru
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej
- pažitka nebo petrželka na ozdobu
Postup
- V hrnci rozpalte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova.
- Přidejte prolisovaný česnek, nakrájenou dýni a papriku. Přidejte mletý kmín a sladkou papriku a promíchejte.
- Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut, nebo dokud není dýně měkká.
- Pokud máte mixér, polévku rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud máte ponorný mixér, mixujte přímo v hrnci. Pokud nemáte mixér, můžete polévku rozmačkat bramborovým tlačítkem nebo ji servírovat tak, jak je.
- Přidejte sůl a pepř dle chuti a podávejte ozdobené pažitkou nebo petrželkou.