15. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
Arancini s rajčatovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Arancini s rajčatovou omáčkou jsou italským lahůdkou, která vás nadchne svou jedinečnou kombinací chutí. Arancini jsou vyrobeny z vařené rýže, kterou tvarujeme do kuliček a následně smažíme, dokud nezískají křupavou a zlatohnědou krustu. V jejich středu se ukrývá překvapení – sýr nebo například šunka. K jejich dokonalosti poskytuje rajčatová omáčka, která dodává jídlu svěžest a plnost chuti. Tento recept je ideálním pokrmem pro každého, kdo si rád vychutnává tradiční italské speciality.

Suroviny

  • 250g rýže Arborio
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150g mozzarelly, nakrájená na malé kousky
  • 50g parmezánu, nastrouhaného
  • 2 vejce
  • strouhanka, na obalení
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej na smažení
  • 500g rajčat, oloupaných a nasekaných
  • 1 cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička sušeného oregána
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Nejprve si připravíme rajčatovou omáčku. V hrnci si rozpálíme olivový olej a osmahneme cibuli a česnek dozlatova.
  2. Přidáme oloupaná a nasekaná rajčata, med a oregáno. Osolíme a opepříme dle chuti. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka nezhoustne. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
  3. Mezitím si připravíme arancini. V hrnci svaříme rýži podle pokynů a necháme ji vychladnout.
  4. V pánvi si na olivovém oleji zpěníme nasekanou cibuli a česnek. Přidáme vychladlou rýži a promícháme.
  5. Přidáme mozzarellu a parmezán, až se sýry rozpustí. Dobře promícháme a ochutnáme sůl a pepřem. Necháme směs trochu vychladnout.
  6. Vezmeme si lžíci směsi a utvoříme z ní malou kuličku. Obalíme ji ve strouhance a pokračujeme takto, dokud nemáme všechny kuličky připravené.
  7. V hrnci si zahřejeme dostatek oleje na smažení. Arancini vkládáme po jednom do svařeného oleje a smažíme z obou stran, dokud nejsou zlatě hnědé. Vyjmeme z oleje a necháme okapat na papírovém ubrousku.
  8. Servírujeme arancini s rajčatovou omáčkou a můžeme posypat parmezánem. Dobrou chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *