15. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Arancini s rajčatovou omáčkou jsou italským lahůdkou, která vás nadchne svou jedinečnou kombinací chutí. Arancini jsou vyrobeny z vařené rýže, kterou tvarujeme do kuliček a následně smažíme, dokud nezískají křupavou a zlatohnědou krustu. V jejich středu se ukrývá překvapení – sýr nebo například šunka. K jejich dokonalosti poskytuje rajčatová omáčka, která dodává jídlu svěžest a plnost chuti. Tento recept je ideálním pokrmem pro každého, kdo si rád vychutnává tradiční italské speciality.
Suroviny
- 250g rýže Arborio
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžíce olivového oleje
- 150g mozzarelly, nakrájená na malé kousky
- 50g parmezánu, nastrouhaného
- 2 vejce
- strouhanka, na obalení
- sůl a pepř dle chuti
- olej na smažení
- 500g rajčat, oloupaných a nasekaných
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžíce medu
- 1 lžička sušeného oregána
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme rajčatovou omáčku. V hrnci si rozpálíme olivový olej a osmahneme cibuli a česnek dozlatova.
- Přidáme oloupaná a nasekaná rajčata, med a oregáno. Osolíme a opepříme dle chuti. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka nezhoustne. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme arancini. V hrnci svaříme rýži podle pokynů a necháme ji vychladnout.
- V pánvi si na olivovém oleji zpěníme nasekanou cibuli a česnek. Přidáme vychladlou rýži a promícháme.
- Přidáme mozzarellu a parmezán, až se sýry rozpustí. Dobře promícháme a ochutnáme sůl a pepřem. Necháme směs trochu vychladnout.
- Vezmeme si lžíci směsi a utvoříme z ní malou kuličku. Obalíme ji ve strouhance a pokračujeme takto, dokud nemáme všechny kuličky připravené.
- V hrnci si zahřejeme dostatek oleje na smažení. Arancini vkládáme po jednom do svařeného oleje a smažíme z obou stran, dokud nejsou zlatě hnědé. Vyjmeme z oleje a necháme okapat na papírovém ubrousku.
- Servírujeme arancini s rajčatovou omáčkou a můžeme posypat parmezánem. Dobrou chuť!