15. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Japonská rýže s mořskými řasami je autentický japonský recept, který spojuje lahodnou rýži s výjimečnou chutí mořských řas. Tento pokrm je nejen jednoduchý a rychlý k přípravě, ale také nabízí plno zdravotních výhod. Mořské řasy jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou prospěšné pro vaše zdraví. Užijte si autentickou japonskou kuchyni s tímto jednoduchým, ale lahodným receptem na japonskou rýži s mořskými řasami.
Suroviny
- 200 g japonské rýže
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 50 g sušených mořských řas
- 100 g naklíčených sójových klíčků
- 1/2 šalotky, jemně nasekaná
Postup
- Propláchněte rýži pod tekoucí vodou, dokud nebude voda čistá.
- V hrnci smíchejte rýži s 300 ml vody a přiveďte k varu.
- Ztlumte plamen a nechte rýži vařit pod pokličkou asi 15-20 minut, dokud nebude měkká a voda se nevyvaří.
- V malé míse smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Přelijte uvařenou rýži do velké mísy a postupně přidávejte ocetovou směs. Jemně promíchejte, aby se ocet rovnoměrně rozložil po rýži. Nechte rýži vychladnout na pokojovou teplotu.
- Mezitím namočte sušené mořské řasy do studené vody a nechte je změknout asi 5 minut.
- Řasy opláchněte pod tekoucí vodou a nechte je okapat. Jemně je nakrájejte na menší kousky.
- Přidejte naklíčené sójové klíčky, nakrájenou šalotku a změklé mořské řasy ke vychlazené rýži. Jemně promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně propojily.
- Japonskou rýži s mořskými řasami můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k japonským pokrmům.