14. 12. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte naše lahodné a jednoduché recept na vepřovou panenku s brusinkovou omáčkou! Kombinace jemného vepřového masa a ovocně-kyselé brusinkové omáčky vytvoří dokonalou harmonii chutí. Následujte naše kroky a oslňte své hosty tímto výjimečným pokrmem plným lahodných příchutí.
Suroviny
- 600 g vepřové panenky
- 200 g brusinek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 ml vývaru
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup
- Nejprve si připravíme brusinkovou omáčku. V hrnci smícháme brusinky, cukr, ocet a vývar.
- Vše vaříme do změknutí brusinek a získání omáčky s řídkou konzistencí.
- Mezitím si připravíme vepřovou panenku. Tu omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky.
- Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme.
- Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na pánvi s trochou olivového oleje, dokud nezezlátnou.
- Přidáme nakrájenou vepřovou panenku a opékáme z obou stran do zlatova.
- Po opékání zalijeme panenku brusinkovou omáčkou a necháme povařit do měkka.
- Během povaření omáčky smícháme hladkou mouku s malým množstvím vody, aby vznikla hustá směs.
- Přidáme směs s moukou do omáčky a necháme povařit, dokud se omáčka nezahuší.
- Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit další směsí s moukou.
- Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Surové plátky vepřové panenky podáváme zalité brusinkovou omáčkou a doplňujeme přílohou dle vlastního výběru.