14. 12. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Jablečný chutney s koriandrem je lahodný a osvěžující recept, který zahřeje vaši chuťovou buňku. Tato pikantní pochoutka kombinuje sladkost jablek s výraznou chutí koriandru a dalších koření. Připraven vlastním domácím chutney přidáváte hlubokou vrstvu chuti do jakéhokoli jídla. Podávejte s pečivem, masem, sýrem nebo použijte jako dochucovadlo do salátů. Nenechte si ujít tento jednoduchý, ale ohromně chutný recept!
Suroviny:
- 1 kg jablek (oloupaných a nakrájených na menší kousky)
- 1 cibule (nakrájená na malé kousky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 červená paprika (nakrájená na malé kousky)
- 100 g hnědého cukru
- 100 ml jablečného octa
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V hrnci smíchejte jablka, cibuli, česnek a papriku.
- Přidejte hnědý cukr, jablečný ocet, mletý koriandr, skořici a kardamom.
- Vše dobře promíchejte a přiveďte k varu.
- Zmírněte plamen a vařte přibližně 30 minut, nebo dokud se chutney nesetřeňuje a tekutina trochu zhoustne.
- Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Chutney přendejte do vy sterilizovaných sklenic a storeujte v chladničce až týden nebo v konzervách a uchovejte na temném a chladném místě.