14. 12. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Tento chutný zabijačkový guláš je vyroben z kvalitního hovězího masa a je plný lahodných a bohatých chutí. Pořádně dochucený kořením a vařený do měkka, nabízí tento recept dokonalou kombinaci kvalitních surovin a tradičních technik vaření. Připravte si tento výjimečný zabijačkový guláš a udělejte si radost svému chuťovému pohárku.
Suroviny:
- 500 g hovězího masa (přednostně z kyty nebo plecka)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 papriky (červená a zelená)
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř dle chuti
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce octa
- čerstvá petrželka na dochucení
Postup:
- Na pánvi rozehřejte sádlo a osmažte na něm na kostky nakrájené cibuli, česnek a papriky.
- Pokud je zelená paprika hořčí, přidejte ji jako první a osmahněte do měkka. Poté přidejte červenou papriku. Nakonec přidejte mletou sladkou papriku, kmín a kari a prohřejte.
- Z masa odstraňte přebytečný tuk a nakrájejte ho na menší kostky. Přidejte je na pánvi a smažte společně s ostatními ingrediencemi, dokud nezezlátne.
- Přidejte hovězí vývar a ocet a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a dusíme na mírném ohni. Guláš vaříme do měkka masa (asi 1,5 až 2 hodiny), občas zamíchejte. Během vaření můžete přidat vodu, pokud by se guláš příliš zahustil.
- Na závěr ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podle potřeby můžete přidat čerstvou petrželku pro vůni a dochucení.
- Podávejte s houskovým knedlíkem, chlebem nebo bramborovými knedlíky.