11. 12. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Chcete ochutnat tradiční českou kuchyni? Vyzkoušejte náš jedinečný recept na knedlík se zelím. Tato lahůdka je plná chuti a jednoduchá k přípravě. Vytvořte si lahodné houskové knedlíky a podávejte je s nasládlým zelím, které je lehce horské. Tento pokrm je ideální pro oběd nebo večeři a jistě potěší celou rodinu. Připravte si tento tradiční český pokrm ještě dnes!
Suroviny
- 500 g brambor
- 250 g mouky
- 1 vejce
- sůl, pepř
- 500 g kysaného zelí
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- olivový olej
Postup
- Oloupejte brambory a nasekejte je na menší kousky. Vařte je v osolené vodě, dokud nebudou měkké, a potom je sceďte.
- Ve velké míse roztlačte vařené brambory a smíchejte je s moukou, vejcem, solí a pepřem. Vypracujte těsto.
- Na pomoučeném vále rozválejte těsto na placku o tloušťce asi 1 cm.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou vařte knedlík asi 15-20 minut, dokud se nezačne vyplavovat na hladinu.
- Mezitím nakrájejte slaninu a cibuli na drobné kousky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm slaninu a cibuli, dokud nezezlátnou.
- Přidejte kysané zelí a dusťe ho asi 10 minut, než změkne a zjemní se.
- Uvařený knedlík vyndejte z vody, nechte ho okapat a nakrájejte na plátky.
- Servírujte knedlíky se zelím a posypte je zeskrobenou slaninou a cibulí.