9. 12. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný a pokrmem vyživující, ghormeh sabzi je tradiční íránský recept plný aromatických bylinek a koření. Připravený z čerstvé zeleniny, masa a fazolí, tento hustý a bohatý guláš se stane oblíbenou volbou pro milovníky orientální kuchyně. Sledujte krok za krokem náš recept a naučte se, jak připravit autentické ghormeh sabzi, které potěší vaše chuťové buňky a zvýší vaše kuchařské dovednosti.
Suroviny:
- 500 g jehněčího nebo hovězího masa, nakrájeného na kostky
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 hrst nasekané petrželky
- 1 hrst nasekané koriandru
- 1 hrst nasekané špenátové listy
- 1 hrst nasekané řeřichy
- 2 limetky
- 4 sušené limetky (limoo amani), pokud jsou dostupné
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/4 lžičky šafránu
- 1/2 lžičky červené papriky
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup:
- Ve velkém hrnci rozpálte olej a osmažte cibuli do zlatova.
- Přidejte maso a smažte ho, dokud neztmavne. Přidejte kurkumu, mletý koriandr, mletý kmín, šafrán a červenou papriku. Dobře promíchejte.
- Přidejte limetkovou šťávu a 2 litry vody. Přidejte sušené limetky, pokud je používáte. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit přibližně 1,5 hodiny, dokud maso není měkké.
- Přidejte nasekanou petrželku, koriandr, špenát a řeřichu. Vařte dalších 30 minut.
- Ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem.
- Servírujte s rýží nebo chlebem.