8. 12. 2023
Autor: Tomáš Zelený
Biryani s kuřecím masem.
zdroj: Recepty 24/7

Biryani s kuřecím masem – Originální indický recept plný aromatických koření a jemného kuřecího masa. Zkuste si připravit tento lahodný pokrm plný exotických chutí a vyzkoušejte autentickou indickou kuchyni i doma. Skvělý způsob, jak rozesmát své chuťové pohárky a posunout se na gastronomické dobrodružství!

Suroviny:

  • 500 g kuřecího masa, nakrájeného na kousky
  • 2 šálky dlouhozrnné rýže
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenké proužky
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 2 cm zázvorového kořene, nastrouhaného
  • 2 zelené chilli papričky, nasekané
  • 4 rajčata, nakrájená na kostičky
  • 1/2 šálku jogurtu
  • 2 lžíce biryani koření
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého skořice
  • 1/2 lžičky garam masaly
  • 4 lžíce oleje nebo másla
  • sůl podle chuti
  • čerstvá koriandr na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci nebo rendlíku přiveďte vodu k varu. Přidejte sůl a dobře opláchněnou rýži. Vařte rýži 3/4 doba varu a scedíme ji.
  2. V hluboké pánvi zahřejte olej nebo máslo a přidejte cibuli. Smažte ji do zlatova.
  3. Přidejte česnek, zázvor a chilli papričky. Smažte je chvíli, dokud nezačnou vonět.
  4. Přidejte kuřecí maso a smažte ho, dokud není dobře opékané z každé strany.
  5. Přidejte rajčata a jogurt. Přidejte všechny koření (biryani koření, kurkumu, kmín, koriandr, skořici a garam masalu) a promíchejte.
  6. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody. Přikryjte pánvi a nechte maso dusit, dokud není měkké a šťavnaté.
  7. Do velkého hrnce nebo rendlíku dejte vrstvu přivoněné rýže a vrstvu kuřecí směsi. Opakujte, dokud nedokončíte všechny ingredience. Závěrečnou vrstvou by měla být rýže.
  8. Pokud máte na hrnci překližku nebo jiný poklop, položte ji na hrnec. Pokud ne, můžete použít hliníkovou fólii nebo ručník, který vám pomůže udržet teplo uvnitř.
  9. Nechte biryani vařit na nízké teplotě po dobu asi 15-20 minut, dokud se rýže dokonale uvaří a přijme vůni kuřecího masa a koření.
  10. Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte teplé.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *