7. 12. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Chutná a jednoduchá kulajda se špenátem a křenem je tradiční český recept, který potěší vaše chuťové buňky. V kombinaci s bramborami a klasickými ingrediencemi jako je kysané zelí, houby a vejce, tato polévka nabízí bohatou texturu a výrazné aroma. S naším receptem a tipy na přípravu si můžete snadno vychutnat tuto lahůdku přímo v pohodlí vaší kuchyně. Připravte si tuto tradiční českou specialitu a dopřejte si výjimečný gastronomický zážitek.
Suroviny
- 500 g brambor
- 200 g kysaného zelí
- 200 g špenátu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžíce nastrouhaného křenu
- 1 vejce
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a povařte ve slané vodě do měkka.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Špenát opláchněte a pokrájejte na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli. Přidejte špenát a česnek a promíchejte. Vařte, dokud špenát nezesládne.
- Přidejte nastrouhaný křen, mouku a ocet. Promíchejte. Poté přidejte kysané zelí a vařte dalších pár minut.
- Do mísy rozmíchejte vejce, přidejte sůl, pepř a kmín. Přidejte směs z pánve do mísy s vejcem a prošlehejte.
- Přidejte svařené brambory a vařte všechny ingredience dohromady asi 10 minut.
- Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody. Případně ji můžete proředit smetanou či mlékem.
- Pokud chcete, můžete polévku před podáváním posypat kousky uzeného masa nebo ho přidat přímo do polévky.