7. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Sate ayam, tradiční indonéský pokrm, je lahodná a pikantní kuřecí špíz, který se griluje na otevřeném ohni. Tenké kousky kuřecího masa jsou naloženy v aromatické marinádě z kokosového mléka, česneku a koření, která jim dodává bohatou chuť. Po upečení na grilu jsou špízy podávány s lahodnou arašídovou omáčkou a čerstvými bylinkami. Sate ayam je skvělým způsobem, jak ochutnat exotickou indonéskou kuchyni. Udělejte si radost a připravte si tento výjimečně chutný pokrm pro své blízké!
Suroviny
- 500 g kuřecího masa nakrájeného na kousky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce hladkého arašídového másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku, rozmačkaný
- 1/2 lžičky čerstvě mleté kurkumy
- 1/2 lžičky čerstvě mletého kmínu
- 1/2 lžičky čerstvě mletého koriandru
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 12 bambusových špejlí, namočených ve vodě
Postup
- V misce smíchejte sójovou omáčku, cukr, arašídové máslo, citronovou šťávu, česnek, kurkumu, kmín, koriandr a pepř, dokud nevznikne homogenní směs.
- Přidejte nakrájené kuřecí maso do směsi a promíchejte, aby bylo maso dobře obalené. Nechte marinovat nejlépe přes noc, ale minimálně 2 hodiny v ledničce.
- Pichlujte kuřecí kousky na bambusové špejle.
- Na grilu nebo na pánvi rozpalte trochu oleje a opékejte špejle s kuřecím masem z obou stran, dokud nebude maso zlatě hnědé a upečené.
- Sate ayam podávejte s omáčkou, rýží a čerstvou zeleninou.