5. 12. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Pão de Queijo“ je brazilský pokrm, který je oblíbeným místním snackem. Toto jednoduché pečivo se připravuje z tapiokové mouky, sýra a dalších ingrediencí. Výsledkem je křupavý a chutný kuličkovitý chléb s lahodnou náplní sýra uvnitř. Tento recept vám ukáže, jak si připravit autentický „Pão de Queijo“ přímo z pohodlí vaší kuchyně. Překvapte svou rodinu a přátele tímto lahodným brazilským delikatesem.
Suroviny
- 500 g tapiokové mouky
- 200 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- 200 g strouhaného sýra (nejlépe parmezán nebo gouda)
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Do hrnce nalijte mléko a olej a zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nepřejde do varu. Poté hrnec odstavte z ohně a nechte směs vychladnout.
- V míse smíchejte tapiokovou mouku se solí a pepřem. Přidejte vejce a vychlazenou směs mléka a oleje. Dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.
- Přidejte strouhaný sýr a znovu promíchejte, aby byl sýr rovnoměrně rozložen v těstě.
- Vytvarujte malé kuličky z těsta (velikost podle libosti) a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech s kuličkami dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 15-20 minut, nebo dokud pão de queijo zezlátne a nezačne se křupavě podlamovat.
- Hotové pão de queijo můžete podávat hned, dokud jsou ještě teplé.