4. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí burgundský ragú je luxusní recept, který vás okouzlí svou bohatou chutí a jemně rozplývajícím se masem. V tomto receptu se smíchává kvalitní hovězí maso s aromatickými bylinkami, česnekem a kořením, a následně se dusí v lahodné směsi červeného vína a vývaru. Výsledkem je neskutečně lahodná omáčka, skvěle doplňující libové kousky masa. Tento pokrm je dokonalou volbou pro výjimečnou večeři, která potěší vaše chuťové buňky i ty nejnáročnější gurmány. Přidejte k tomu čerstvou domácí bagetu nebo bramborový pyré a vychutnejte si toto bohaté burgundské ragú ve společnosti svých nejbližších.
Suroviny
- 500 g hovězího masa na ragú
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 200 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička tymiánu
- 1 bobkový list
- sůl a pepř dle chuti
- olej na smažení
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky a osolte a opepřete je.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a maso na něm opečte z každé strany dozlatova. Poté maso vyjměte z hrnce.
- Do stejného hrnce přidejte na kostky nakrájenou slaninu a orestujte ji, dokud nezačne křupat.
- Přidejte na kostky nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a restujte, dokud zelenina nezměkne.
- Vraťte do hrnce opečené maso a zalijte červeným vínem. Vařte, dokud se víno zredukuje na polovinu.
- Přidejte hovězí vývar, rajčatový protlak, tymián a bobkový list. Přiveďte k varu, přikryjte hrnec a nechte vařit na mírném ohni alespoň 2 hodiny, nejlépe však 4 hodiny.
- Na konci dochuťte solí a pepřem dle chuti. Ragú můžete podávat s těstovinami, knedlíky nebo bramborovou kaší.