4. 12. 2023
Autor: Roman Žák
Hovězí bourgignon
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí bourgignon je klasické francouzské jídlo plné chuti a lahodných kombinací. Tento recept vám ukáže, jak připravit šťavnaté a měkké kousky hovězího masa smíchané s aromatickou zeleninou, česnekem, bylinkami a červeným vínem. Tento bohatý hovězí ragú je skvělý na večeři nebo pro speciální příležitosti. Nasyťte své chuťové pohárky tímto výborným a tradičním jídlem!

Suroviny

  • 600 g hovězího masa (maso na vaření nebo svíčková)
  • 200 g slaniny
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 200 g žampiónů
  • 2 dl červeného vína
  • 2 dl hovězího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Hovězí maso nakrájejte na menší kousky a osolte a okmínujte dle chuti.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky.
  3. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
  4. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka.
  5. Žampióny očistěte a nakrájejte na plátky.
  6. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm maso do zlatova.
  7. Přidejte slaninu, cibuli a česnek a osmažte do měkka.
  8. Přidejte nakrájenou mrkev a žampióny a restujte dalších pár minut.
  9. Přidejte rajčatový protlak, tymián, rozmarýn a bobkový list a promíchejte.
  10. Přidejte hladkou mouku a důkladně promíchejte, aby se vytvořila jemná omáčka.
  11. Zalijte červeným vínem a hovězím vývarem a nechte vařit na mírném ohni přibližně hodinu.
  12. Omáčku za občasného míchání vařte, dokud se nezredukuje a nezhustne.
  13. Přidejte sůl a pepř dle chuti a vařte ještě dalších pár minut.
  14. Hovězí bourgignon podávejte s rýží nebo knedlíky.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *