4. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bourgignon je klasické francouzské jídlo plné chuti a lahodných kombinací. Tento recept vám ukáže, jak připravit šťavnaté a měkké kousky hovězího masa smíchané s aromatickou zeleninou, česnekem, bylinkami a červeným vínem. Tento bohatý hovězí ragú je skvělý na večeři nebo pro speciální příležitosti. Nasyťte své chuťové pohárky tímto výborným a tradičním jídlem!
Suroviny
- 600 g hovězího masa (maso na vaření nebo svíčková)
- 200 g slaniny
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 200 g žampiónů
- 2 dl červeného vína
- 2 dl hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 bobkový list
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na menší kousky a osolte a okmínujte dle chuti.
- Slaninu nakrájejte na kostičky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka.
- Žampióny očistěte a nakrájejte na plátky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm maso do zlatova.
- Přidejte slaninu, cibuli a česnek a osmažte do měkka.
- Přidejte nakrájenou mrkev a žampióny a restujte dalších pár minut.
- Přidejte rajčatový protlak, tymián, rozmarýn a bobkový list a promíchejte.
- Přidejte hladkou mouku a důkladně promíchejte, aby se vytvořila jemná omáčka.
- Zalijte červeným vínem a hovězím vývarem a nechte vařit na mírném ohni přibližně hodinu.
- Omáčku za občasného míchání vařte, dokud se nezredukuje a nezhustne.
- Přidejte sůl a pepř dle chuti a vařte ještě dalších pár minut.
- Hovězí bourgignon podávejte s rýží nebo knedlíky.