3. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Naučte se připravit křehkou a lahodnou krempitu se šlehačkou díky tomuto jednoduchému receptu. Krempita je oblíbené tradiční dezert z vrstvy krému a tenkého korpusu, který je posypán práškovým cukrem. Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle připravit náplň zvanou bílý krém, který je smíchán s vaječným žloutkem, vanilkovým cukrem a šlehačkou. Poté se náplň upeče na korpusu z tenkého listového těsta a nechá se vychladnout. Nakonec je tato lahodná krempita ozdobena šlehačkou a posypána práškovým cukrem. Vyzkoušejte tento recept a překvapte své blízké chutnou domácí krempitou se šlehačkou!
Suroviny
- 500 g listového těsta
- 6 vejce
- 200 g cukru
- 100 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 200 ml šlehačky na šlehání
- vanilkový cukr na dochucení
- krystalový cukr na posypání
Postup
- Na plech vyložený pečícím papírem položte rozválené listové těsto a upečte jej v troubě při teplotě 180°C, dokud není zlatě hnědé.
- V misce smíchejte 4 žloutky, 150 g cukru, vanilkový cukr a hladkou mouku.
- V hrnci ohřejte mléko a postupně ho za stálého míchání přilijte do připravené směsi žloutků a cukru.
- Směs přendejte zpět do hrnce a na mírném ohni vařte, dokud nezhoustne. Po zhoustnutí nechte vychladnout.
- V samostatné misce šlehejte smetanu na šlehání s 50 g cukru, dokud nevytvoříte tuhý šlehačkový krém.
- Do zchladlého krému postupně našlehejte tuhý šlehačkový krém.
- Z vychladlého listového těsta odřízněte stejně velké dvě kusy a jeden z nich poklaďte na dno pekáčku.
- Na první vrstvu těsta nanesete vytvořený krém a pokryjte ho druhým kusem těsta.
- Poklaďte pekáček do ledničky a nechte dort ztuhnout alespoň 2 hodiny.
- Před servírováním posypeme dort šlehačkou krystalovým cukrem.