3. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na oblíbené jídlo pro celou rodinu – volské oko se sýrovou omáčkou. Jedná se o klasické řízečky naplněné volským okem a zalité bohatou sýrovou omáčkou. Tento jednoduchý a chutný recept vás jistě potěší. Dopřejte si skvělý oběd nebo večeři plnou sytých chutí a vyzkoušejte volské oko se sýrovou omáčkou ještě dnes!
Suroviny
- 4 velká vejce
- 100 g měkkého sýra (např. eidam, hermelín)
- 50 g tvrdého sýra (např. eidam, gouda)
- 125 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 1 lžička strouhaného citronového zestu
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobení
Postup
- Ve vhodném hrnci rozpusťte máslo a promíchejte s měkkým sýrem, dokud nedostanete hladkou směs.
- V jiné nádobě rozmíchejte smetanu se strouhaným citronovým zestem a citronovou šťávou. Přidejte do směsi s máslem a sýrem a důkladně promíchejte.
- Mírně osolte a opepřete podle chuti.
- Vejce rozklepněte do hrníčků a vytvořte volská oka. Poté je pečte ve vroucí osolené vodě, dokud nejsou natvrdo, asi 8-10 minut.
- Osolená vařící voda zabrání rozpadnutí volských očí během vaření.
- Uvařená volská oka nechte vychladnout, poté je omyjte studenou vodou a oloupejte.
- Navařená volská oka pokrájejte na poloviny nebo čtvrtiny.
- Podávejte s připravenou sýrovou omáčkou a ozdobte nasekanou petrželkou.