2. 12. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný a jednoduchý jablečný koláč je dokonalou volbou pro všechny milovníky sladkého. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit ten nejlepší jablečný koláč. S vůní čerstvých jablek a lahodným křupavým těstem, vás tato pochoutka jistě okouzlí. Základem je svěží jablečná náplň, která propůjčuje koláči svou osvěžující chuť. Pokud máte rádi křupavé těsto, nebudete zklamáni, protože se v tomto receptu využívá těsto s větší dávkou másla, které koláči dodává dokonalou křupavost. Tento jablečný koláč je skvělým výběrem jak pro rodinné oslavy, tak i pro každodenní pochoutku. Připravte si ho a okuste dokonalou kombinaci sladkých jablek a křupavého těsta již dnes!
Suroviny
- 4 středně velká jablka
- 200g hladké mouky
- 100g másla
- 100g cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- mletý skořice dle chuti
Postup
- Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem a solí.
- Přidáme na kostičky nakrájené máslo a vše promícháme do drobenky.
- Do drobenky přidáme vejce a vzniklé těsto krátce vypracujeme.
- Těsto rozdělíme na dvě části – jednu větší na spodní část koláče a jednu menší na vrchní část.
- Vymažeme si plech na pečení máslem nebo vysypeme moukou a umístíme na něj větší část těsta.
- Těstem vyplníme spodek koláče, který tvoříme rukama do vyšších okrajů plechu.
- Na těsto dáme nakrájené plátky jablek a posypeme je skořicí a cukrem.
- Z menší části těsta vytvoříme pružný pokličku, kterou přiřadíme na jablka.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu zhruba 40 minut, dokud není zlatavý.
- Hotový koláč můžeme posypat moučkovým cukrem.