1. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Koňak flambe je elegantní dezert, který se připravuje za pomocí koňaku a ohně. Tato klasická francouzská pochoutka je snadná na přípravu a přináší do vaší kuchyně špetku dramatického ohnivého efektu. S jemnými chutěmi karamelu a koňaku se tato sladká lahůdka stane nejednoho gurmána neodolatelným zážitkem. Vydejte se s námi na cestu do světa kulinářských umění a vyzkoušejte si připravit tento ohnivý dezert.
Suroviny
- 100 ml kvalitního koňaku
- 50 g cukru
- 2 plátky pomerančové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce másla
Postup
- Ve vhodném hrnci rozehřejeme máslo a přidáme cukr. Necháme ho rozpustit a vzniklý karamel krátce povaříme, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Postupně přidáme koňak a vanilkový extrakt. Opatrně promícháme a necháme směs probublávat asi 1 minutu, aby se alkohol úplně odpařil.
- Do koňaku přidáme pomerančovou kůru a necháme vařit ještě asi 2 minuty, aby se všechny chutě spojily.
- Na závěr oheň vypneme a flambovací přípravek zapálíme. Pomalu přilijeme hořící koňak do pánvičky nebo flambovací misky a necháme plameny shořet.
- Hotový koňak flambe podáváme okamžitě, ideálně s kouskem vanilkové zmrzliny nebo čerstvým ovocem.