30. 11. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Chutné sushi z lososa – krok za krokem recept s čerstvým lososem. Naučte se připravit pokrm, který je oblíbený po celém světě. Sushi z lososa je lehké, zdravé a přitom tak lahodné. Překvapte své přátele nebo rodinu jedinečným jídlem, které si vyzkoušíte i doma.
Suroviny
- 300 g sushiové rýže
- 200 g filetu z lososa
- 1 avokádo
- 1 zeď zralé okurky
- Sojová omáčka
- Wasabi (volitelné)
- Ingredience na sushi ocet: 3 lžíce rýžového octa, 2 lžíce cukru, 1/2 lžičky soli
Postup
- Umyjte rýži v čisté vodě, dokud nebude voda čirá.
- V hrnci smíchejte rýži s 400 ml vody a nechte povařit. Pak ztlumte teplotu a nechte vařit 10 minut, dokud nebude rýže měkká.
- Mezitím připravte sushi ocet smícháním rýžového octa, cukru a soli. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Když je rýže uvařená, přesuňte ji do velké mísy a postupně přilijte sushi ocet. Jemně promíchejte, abyste rýži nezničili.
- Mírně vychladlou rýži položte na bambusový rohož a vytvarujte do přibližného obdélníku, nechávajíc jednu třetinu horního okraje volnou.
- Na spodní dvě třetiny rýže umístěte tenkou vrstvu lososa, na okraj přidejte plátky avokáda a okurky.
- Začněte svinovat sushi pomocí bambusové rohože, tlačte s mírným tlakem, abyste vytvořili pevný váleček.
- Odstraňte bambusovou rohož, sushi posuňte na krájecí prkénko a nakrájejte na kousky šířky 2 cm.
- Sushi podávejte s sojovou omáčkou a případně s wasabi.