30. 11. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Babaganaš s ořechy, tahini a jedinečnou dochucovací směsí. Tento recept nabízí lahodný a zdravý dip z vypeckovaných lilků, smíchaných s ořechy a krémovou tahini pastou. Výsledkem je dokonale vyvážená chuť plná oříškového aroma s lehkou kyselostí. Skvělý jako předkrm, svačina nebo součást grilovacího menu. Vyhlédněte si náš snadný recept na babaganaš ořechy tahini dochuťovaný a užijte si pravou chuť Středního východu.
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 velká cibule, nakrájená na kousky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 větší baklažány, nakrájené na kousky
- 100 g pražených vlašských ořechů, nasekaných
- 3 lžíce tahini (sezamová pasta)
- šťáva z 1 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- čerstvé petrželové listy na ozdobu
Postup
- V pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte kmín a papriku. Orestujte asi minutu, dokud směs nezačne vonět.
- Přidejte cibuli a česnek a smažte asi 5 minut, dokud se nezměknou.
- Přidejte baklažány a smažte, dokud nezměknou a nezačnou se lehce hnědit. Trvá to zhruba 10 minut.
- Vložte směs do mixéru nebo food processoru. Přidejte vlašské ořechy, tahini a citronovou šťávu. Mixujte na hladkou pastu.
- Pokud je babaganaš příliš hustý, přidejte trochu vody nebo olivového oleje.
- Ochutnejte a případně dosolte a doslaďte pepřem.
- Přeneste do mísy a ozdobte čerstvými petrželovými listy.
- Babaganaš podávejte s čerstvým chlebem, nachosy nebo zeleninou.