29. 11. 2023
Autor: Eva Komárková
Risotto se sušenými houby
zdroj: Recepty 24/7

Rozkošně bohaté a aromatické risotto se sušenými houbami je skvělou volbou pro všechny milovníky italské kuchyně. Tento recept vás zavede do světa intenzivních chutí, kde se jedinečná kombinace sušených hub, vývaru a voňavého arborio rýže promění v mistrovské dílo. Připravené risotto je krémové na povrchu, avšak lehké a lahodné uvnitř. Navíc si můžete přizpůsobit ingredience podle svého vkusu. Připravte si toto překvapivě snadné a přesto ohromně elegantní jídlo a vydejte se na cestu konečného gastronomického potěšení.

Suroviny

  • 200 g arborio rýže
  • 40 g sušených hub (např. žampionů nebo směs hub)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g sádla
  • 200 ml bílého vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 50 g parmezánu
  • čerstvý pažitka na ozdobu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Houby dejte do misky a zalijte horkou vodou. Nechte je nabobtnat asi 30 minut. Poté je odeberte, dobře opláchněte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte.
  3. V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova.
  4. Přidejte nakrájené houby a smažte je asi 5 minut, než změknou.
  5. Přidejte rýži a za stálého míchání ji nechte chvíli osmahnout.
  6. Přilijte víno a nechte ho povolit a vyvařit.
  7. Postupně přilévejte horký vývar a za stálého míchání nechte rýži absorbovat tekutinu.
  8. Pokračujte přiléváním vývaru a mícháním asi 15-20 minut, dokud nebude rýže al dente (lehoučce kousavá).
  9. Na závěr vmíchejte nastrouhaný parmezán a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  10. Podávejte posypané čerstvě nasekanou pažitkou. Dle chuti můžete přidat také trochu čerstvého citrónového šťávy.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *