28. 11. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Pokrm “Kofta na špízu“ je lahodná specialita z Blízkého východu, která se skládá z kuliček mletého masa, typicky jehněčího nebo hovězího, smíchaného s aromatickými kořením a bylinkami. V tomto receptu vás naučíme, jak připravit skvělé kofty doma a navléknout je na špízy. S návodem krok za krokem a tipy na dokonalý grilování, se stanete mistrem v přípravě této slavnostní pochoutky. Vyzkoušejte kofta na špízu a ohromte své hosty autentickou Blízkovýchodní chutí.
Suroviny
- 500g mletého hovězího masa
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého kardamomu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, kmín, papriku, koriandr, skořici, kardamom, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se suroviny spojily.
- Formujte získanou směs malé kuličky o velikosti pingpongových míčků.
- Na špízy napíchejte připravené kuličky mletého masa.
- Předehřejte gril na střední teplotu. Poté přidejte olivový olej na gril a opatrně umístěte špízy na grilovací plochu.
- Grilujte kofty na špízu po dobu 10-12 minut, případně dokud nejsou propečené a získají svou charakteristickou hnědou barvu.
- Servírujte kofty na špízu s čerstvou zeleninovou salátovou přílohou a případně s jogurtovou omáčkou.