28. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Bramborové knedlíky s mákem - tradiční česká pochoutka plná chutí. Připravte si měkké a nadýchané knedlíky z bramborového těsta, které se skvěle hodí jako příloha k různým masovým pokrmům. Naši knedlíky navíc oslní svým lahodným posypem z mletého máku, který dodává zajímavou strukturu a zvýrazňuje jejich chuť. Následujte jednoduchý recept a připravte si tuto tradiční pochoutku, kterou si budete moc abychte odpustili.
Suroviny
- 500g brambor
- 200g hladké mouky
- 2 vejce
- sůl
- mletý mák
- krupicový cukr
- voda
Postup
- Brambory uvařte ve slupce, nejlépe ve vývaru, aby neztratily chuť.
- Oloupejte uvařené brambory a roztlačte je do pyré.
- Přidejte mouku, vejce a špetku soli.
- Vše důkladně promíchejte, až získáte těsto, které se nesmí moc lepit na ruce.
- Těsto rozdělte na menší části a formujte z nich válečky o tloušťce asi 3 cm.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou vařte knedlíky přibližně 15 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Vyjměte knedlíky a nechte je okapat.
- Rozdělte je na talíře a posypte mletým mákem a cukrem podle chuti.