27. 11. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na zapečený kebab v iránském stylu vám přinese unikátní chuťový zážitek. Kombinace jemného mletého masa, aromatických koření a čerstvé zeleniny vás okouzlí. S chutnou omáčkou a křupavým chlebem je toto jídlo dokonalé pro večeři s rodinou nebo přáteli. Připravte si iránský zapečený kebab a dopřejte si výlet do perské kuchyně.
Suroviny
- 500 g jehněčího masa (můžete použít i hovězí nebo kuřecí)
- 2 středně velké cibule
- 1 paprika (červená nebo zelená)
- 2 lžičky jalapeňo papriky (opce)
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 4 lžíce olivového oleje
- 150 g řeckého jogurtu
- 2 česnekové stroužky (utřené)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 pita chleby
Postup
- Nařežte maso, cibule a papriku na tenké proužky.
- Ve velké misce smíchejte maso, cibuli, papriku, jalapeňo papriky, kmín, kurkumu, koriandr, skořici, sůl, pepř a 2 lžíce olivového oleje. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přikryjte misku a nechte marinovat v ledničce minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.
- V ešerichou pánvi rozpalte zbývající 2 lžíce olivového oleje a osmahněte marinované maso se zeleninou dozlatova.
- V malé misce smíchejte řecký jogurt, utřený česnek a citronovou šťávu.
- Pita chleby rozřízněte tak, aby vznikly kapsy pro plnění. Do každé kapsy naplňte směs masa se zeleninou a potřete jogurtovou omáčkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 10-15 minut, nebo dokud není maso dokonale propečené.
- Podávejte s pokrmy jako je paštika nebo tádžik, nať zelených bylin, čerstvé rajčatové saláty nebo sýry, nebo jen samotné s jogurtem, mátou či tahini omáčkou jako kebabu v Turecku nebo v Íránu.