26. 11. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chcete si připravit skvělé a zároveň zdravé občerstvení? Vyzkoušejte naše lahodné Lepeníčky s humusem a zeleninou! Tento recept vám ukáže, jak vytvořit skvělou kombinaci čerstvé zeleniny a krémového humusu. Lepeníčky jsou jednoduché na přípravu a perfektně se hodí jako lehký snack na cestách nebo jako součást pikniku. Přidejte si do svého jídelníčku tento zdravý a chutný pokrm a učiňte si radost svému tělu i chutím!
Suroviny
- 500 g pšeničné mouky
- 1 lžička soli
- 7 g sušeného droždí
- 1 a 1/4 hrnčeku vody
- 2 lžíce olivového oleje
- Humus
- Různé druhy zeleniny (např. rajčata, okurky, paprika)
Postup
- Smíchejte mouku, sůl a sušené droždí ve velké misce.
- Přidejte vodu a olivový olej. Zamíchejte, dokud nedostanete lepkavé těsto.
- Přeneste těsto na pomoučenou plochu a hněťte ho po dobu asi 10 minut, dokud není hladké a pružné.
- Vraťte těsto zpět do mísy, přikryjte jí a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud se zdvojnásobí svůj objem.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Rozdělte kynuté těsto na menší kousky a vyválejte je na tenké placky.
- Pokládejte placky na plech vyložený pečícím papírem a pečte je asi 10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé.
- Vyjměte z trouby a nechte lepovky vychladnout.
- Rozetřete humus na každou lepínku a oslávejte zeleninou podle vašeho výběru.
- Servírujte a vychutnávejte!