25. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
Pečený švestkový knedlík
zdroj: Recepty 24/7

⁢Hledáte skvělý recept na pečený švestkový knedlík?⁢ Tenhle​ tradiční český ‍dezert ‍je dokonalým způsobem, jak využít sezónní švestky. Naším jednoduchým a chutným receptem se vám podaří připravit ‌naprosto dokonalý knedlík, kterým okořeníte každou příležitost. Nalaďte se na nostalgickou vůni a⁤ texturu šťavnatého těsta a ‍sympatickou překvapivou plní, která rozplyne ve vašich​ ústech. Užijte si​ tento klasický český pokrm ‌v rodinném⁤ kruhu nebo ho podávejte jako sladký dezert na speciální⁢ příležitosti.

Suroviny

  • 500 g ⁤brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 kg švestek
  • 100 g⁣ moučkového cukru
  • 100 g strouhaného másla
  • špetka ⁢soli

Postup

  1. Na ⁤začátek si připravíme těsto na knedlíky. Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme⁢ ve slané vodě, dokud‌ nejsou měkké. Poté je rozmixujeme nebo dovezeneme nastrouhat na jemném ⁣struhadle.
  2. Do brambor ‍přidáme mouku, vejce a ⁤špetku soli. Všechny suroviny dobře promícháme, dokud nevznikne hladké​ těsto. Pokud je těsto příliš suché, ‌přidáme ještě trochu vody nebo oleje.
  3. Švestky ​omyjeme,‌ rozpůlíme a ‍zbavíme jadérek.
  4. Těsto rozdělíme na menší části. Každou část ⁢rozválíme na placku a na ní položíme halvu švestky. ⁣Tvarujeme knedlíky tak, aby byly švestky úplně obalené v těstě.
  5. Připravené​ knedlíky‌ vaříme⁣ ve vroucí​ osolené ⁢vodě cca 10 minut, dokud nevyplavou ‌na hladinu.
  6. Varem ‌uvařené ⁤knedlíky opatrně vyjmeme ​z ⁤vody a necháme ⁣okapat.
  7. Na ⁤pánvi rozpustíme máslo ⁤a vmícháme cukr. Knedlíky překrájíme na plátky a ‍posypeme máslem se cukrem.
  8. Pečené švestkové ‍knedlíky můžeme podávat jako teplý dezert nebo sladké hlavní​ jídlo.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *