25. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte skvělý recept na pečený švestkový knedlík? Tenhle tradiční český dezert je dokonalým způsobem, jak využít sezónní švestky. Naším jednoduchým a chutným receptem se vám podaří připravit naprosto dokonalý knedlík, kterým okořeníte každou příležitost. Nalaďte se na nostalgickou vůni a texturu šťavnatého těsta a sympatickou překvapivou plní, která rozplyne ve vašich ústech. Užijte si tento klasický český pokrm v rodinném kruhu nebo ho podávejte jako sladký dezert na speciální příležitosti.
Suroviny
- 500 g brambor
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 kg švestek
- 100 g moučkového cukru
- 100 g strouhaného másla
- špetka soli
Postup
- Na začátek si připravíme těsto na knedlíky. Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme ve slané vodě, dokud nejsou měkké. Poté je rozmixujeme nebo dovezeneme nastrouhat na jemném struhadle.
- Do brambor přidáme mouku, vejce a špetku soli. Všechny suroviny dobře promícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme ještě trochu vody nebo oleje.
- Švestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme jadérek.
- Těsto rozdělíme na menší části. Každou část rozválíme na placku a na ní položíme halvu švestky. Tvarujeme knedlíky tak, aby byly švestky úplně obalené v těstě.
- Připravené knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Varem uvařené knedlíky opatrně vyjmeme z vody a necháme okapat.
- Na pánvi rozpustíme máslo a vmícháme cukr. Knedlíky překrájíme na plátky a posypeme máslem se cukrem.
- Pečené švestkové knedlíky můžeme podávat jako teplý dezert nebo sladké hlavní jídlo.