23. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte jednoduchý a chutný recept na koprovou omáčku s masem. Tato tradiční česká specialita je oblíbenou volbou pro rodinné večeře nebo oslavu. S jemnou vůní kopru a bohatou chutí uvařeného masa se stane dokonalou pochoutkou. Připravte si tento výborný pokrm díky našemu jednoduchému návodu a potěšte své blízké tímto lahodným jídlem plným domácích přísad.
Suroviny
- 500 g hovězího masa
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička kukuřičného škrobu (opcionálně pro zahustění)
- sůl
- pepř
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky a osolte a opepřete z obou stran.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova. Poté vyjměte maso z hrnce a dejte ho stranou.
- Do stejného hrnce přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte je do měkka.
- Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání ji osmažte, dokud nezežloutne.
- Postupně přilijte vývar a smetanu a za stálého míchání nechte omáčku provařit a zahustit.
- Vraťte maso zpět do hrnce a přidejte mletý kmín, cukr a citrónovou šťávu. Promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 30 minut, dokud maso není měkké.
- Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit rozmícháním kukuřičného škrobu ve studené vodě a přidáním do omáčky. Vařte ještě pár minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Hotovou koprovou omáčku podávejte s rýží nebo knedlíky a posypte čerstvým koprím.