22. 11. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Cibulačka se smetanou je lahodná polévka, která v sobě spojuje chuť karamelizované cibule a krémovou výraznost smetany. S jemným kořením a dobře propečenou cibulkou se jedná o neodolatelně lahodný pokrm. Náš jednoduchý recept ti ukáže, jak připravit tuto výtečnou polévku krok za krokem. Perfektní pro chladné zimní večery nebo jako předkrm k hlavnímu jídlu.
Suroviny:
- 4 středně velké cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce hladké mouky
- 750 ml masového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
- kroutony na ozdobu
Postup:
- Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte na středním ohni asi 15 minut, dokud cibule nezhnědne.
- Přisypeme cukr a sůl a smažíme dál, dokud cibule nekaramelizuje.
- Přidejte hladkou mouku a restujte další 2 minuty za občasného míchání.
- Přilijte masový vývar, promíchejte a nechte vařit asi 15 minut za občasného míchání.
- Ve studené smetaně rozmíchejte lžíci mouky a přidejte do polévky. Vařte dalších 5 minut, dokud požadovaná konzistence.
- Ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem.
- Servírujte posypané kroužky a ozdobené kourtony.